Mutatjuk, hogy alakul át időjárásunk karácsonyra

2021. december. 20 10:52

Az éjszakai órákban erős hidegfront vonult át hazánk felett, amellyel sarkvidéki eredetű léghullámok érték el térségünket.

A hideg levegő magja tőlünk keletre vonul el, nálunk csak néhány fokkal csökken a hőmérséklet a sokéves átlag alá. Az északról érkező tiszta, száraz időben jól fel kell öltöznünk, de cserébe ragyogó napsütést élvezhetünk, szemben az ilyenkor gyakran előforduló ködös, párás időjárással.

A hideg levegő utánpótlása egészen szerdáig biztosított, hazánk keleti felén még napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, de tőlünk északkeletre Ukrajnában és Fehéroroszországban napközben is mindössze -10, -15 fok lesz a jellemző.

December 24-re virradó éjszaka nyugat felől erőteljes melegedés kezdődik térségünkben, így már éjszaka egyre több helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet az erősödő déli, délnyugati szélnek köszönhetően. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban még néhány óráig kitart a hideg, így ott péntek reggelre többfelé fehérbe öltözik a táj. A Szamosközben, a Bükk és a Zempléni-hegység északi oldalán még Szentestére is maradhat a lehullott hóból.

A hétvégén tovább törnek előre az enyhe léhullámok, így gyakran esős, az átlagosnál lényegesen melegebb időre számíthatunk. Ha nem néznék bele a naptárba, még azt hihetnénk, hogy csak november elejét írunk.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.