Mutatjuk, hol havazhat éjszaka és pénteken

2017. december. 28 17:33

Az elmúlt napok enyhe időjárását követően ma hidegfront teszi tiszteletét hazánkban. Az eső mellett egyre több helyen jelennek meg hópelyhek a csapadékban. Lássuk, hol számíthatunk havazásra.

Délelőtt többfelé esett az eső, majd délután a Dunántúlon zivatarok alakultak ki, helyenként jégeső kíséretében. A következőkben egyre nagyobb területen vált át havazásba a csapadék halmazállapota. Először a nyugati határ közelében várható, hogy az eső intenzív havazásba vált át a hideg levegő beáramlásával.

Este 19 órakor Szentgotthárd környékén síkvidéken is már havazás valószínű (havazás kék színnel):

Éjszaka aztán a havazás a Dunántúl északi részére terjed tovább. Síkvidéken 1-3 centiméter vizes hó jöhet össze, de a Bakonyban, Gerecsében, Vértesben, Pilisben, Visegrádi-hegységben és a Budai-hegységben akár 5-10 centiméteres hótakaró is kialakulhat péntek délelőttig. Éjszaka 4 órára előrejelzett csapadék várható területi lefedettsége:

Péntek délutánra már csak az Északi-középhegységben havazhat, ott 2-6 centiméternyi hóra lehet számítani:

képek forrása: maps.meteo.pl

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.