Mutatjuk, hol lesz eső és hol várható havazás estétől

2021. január. 28 11:51

A napközbeni, nyugodt időjárást követően este melegfront érkezik, mely többfelé hoz csapadékot. Nyugaton főként eső lesz a jellemző, keleten havazás is kialakulhat.

Nyugat felől melegfront csapadékzónája éri el hazánkat csütörtökön, a késő délutáni, esti órákban. A Dunántúlon jellemzően eső, de a Bakonyban és a Dunazug-hegységben eleinte havazás, illetve tapadó hó várható. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre kezdetben hó lesz a csapadék típusa, majd délnyugat felől egyre többfelé esőre vált a halmazállapot. Általában lepel és 1, 2 centiméter közötti olvadozó, tapadó hó hullhat péntek reggelig, de a délkeleti területeken helyenként ennél több, 3-5 centiméteres hóréteg is kialakulhat. A Budai-hegységben és az Északi-középhegység nyugati felén átmenetileg gyenge ónos eső előfordulhat.

Az alábbi térképeken a várható hómennyiséget, valamint az eső és a hó területi megoszlását szemléltetjük a legfrissebb modelleredmények alapján.

Várható hómennyiség péntek reggel 8 óráig (centiméter)

Eső és havazás területi megoszlása. A zöld és kék az színek esőt, a lila árnyalatok a havazást jelölik.

Csütörtök, 19 óra

22 óra

Péntek, éjjel 1 óra

éjjel 4 óra

reggel 7 óra

10 óra

Péntek, 13 óra

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.