Mutatjuk hol mennyi hóra lehet számítani az érkező ciklonból

2021. január. 30 14:58

Ónos eső és havazás is szerepel az előttünk álló két nap időjárási palettáján. A legtöbb hóra előbb a Dunántúlon, majd hétfőre virradóra a Dél-Alföldön számíthatunk.

Egy mediterrán ciklon éri el hazánk térségét. Vasárnap hajnaltól az első hullámban érkező havazásból nyugaton és északon várható hóréteg kialakulása. Az esti, késő esti óráktól kezdődően délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik. Az Alföld középső és déli részére a vasárnap este érkező második hullámból érkezik hó. Ott vasárnap még napközben ne számítsanak friss hóra.

Az alábbi térképen a hétfő délig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Az előrejelzés alapján Csongrád-Csanád és Békés megyében akár a 10 centimétert is meghaladhatja a friss hó mennyisége hétfő délig. A Dunántúlon Zala megyében várható a legtöbb friss hó. Északkeleten csak 1-2 centiméter valószínű. Az előrejelzés bizonytalansága azonban még most is igen nagy.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.