Mutatjuk, mekkora havazásra számíthatunk

2021. január. 24 15:27

Délnyugat felől egyre nagyobb területen kezdődik havazás, a késő esti óráktól várható a legnagyobb mennyiség. A Duna-Tisza közén akár 10 centis hóréteg is kialakulhat.

Mediterrán ciklon hoz esőt és havazást vasárnap késő délutántól kezdődően. A csapadékzóna délnyugat felől északkelet felé halad, az esti óráktól egyre nagyobb területen havazás veszi kezdetét. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat. Éjszaka várható a legintenzívebb csapadéktevékenység. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hó-centiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A jelenlegi forgatókönyvek alapján hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége. A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további lepel és 5 centiméter közötti mennyiség gyűlhet össze.

A várható hómennyiség hétfő délig (centiméter)

Az alábbiakban háromórás időlépcsőben mutatjuk be az eső és a hó érkezését vasárnap 19 órától kezdődően hétfő 13 óráig.

Vasárnap, 19 óra

Vasárnap, 22 óra

Hétfő, éjjel 1 óra

Hétfő, éjjel 4 óra

Hétfő reggel 7 óra

Hétfő, 10 óra

Hétfő, 13 óra

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.