Mutatjuk, mennyi eső érkezik

2022. március. 15 11:19

Kedden az esti, késő esti óráktól kezdődően északnyugat felől egyre többfelé várható néhány milliméter eső, a magasabban fekvő területeken vegyes csapadék, akár hó.

Hidegfront hoz néhány milliméter csapadékot hazánk területére kedd estétől, késő estétől kezdődően. Kedden, napközben még sehol sem fog esni, az ünnepi rendezvényeket tehát nem zavarja az érkező időjárás-változás. Mindössze a napsütés lesz egyre kevesebb a megnövekvő felhőzet következtében.

Estétől északnyugat felől egyre nagyobb területen várható kisebb esőzés, mely a keleti területeken szerdán, a nap első felében is kitarthat. A legtöbb eső északkeleten várható, itt 10 milliméter feletti csapadék is összejöhet, máshol azonban jellemzően 5 milliméter, vagy az alatti mennyiség várható. A szárazságot tehát sajnos érdemben nem enyhíti a most érkező csapadék, ráadásul szerdát követően ismét csapadékmentes periódus veszi kezdetét.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján a szerda 20 óráig várható csapadékmennyiséget mutatjuk be. A folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.