Mutatjuk, mennyi esőre számíthatunk nagypénteken

2022. április. 15 10:07

Hidegfront csapadékzónája érkezik északnyugat felől. Szórványosan várható kisebb eső, záporok, jellemzően kevés csapadékot hoz a mai nap.

Hidegfront csapadéksávja éri el hazánkat északnyugat felől nagypénteken. Szórványosan esőre, záporra készülhetünk, ezúttal kisebb mennyiségekre van esély. Jellemzően 5 milliméter alatti esőre van kilátás péntek 22 óráig, ugyanakkor a Dunántúl északi és nyugati megyéiben akár zivatar is kialakulhat, melyet lokálisan akár komolyabb csapadék is kísérhet (10-20 milliméter), valamint apró szemű jég és szélerősödés is felléphet.

Szaharai port is hozhat a mai eső. Éjszaka tovább folytatódhat az esőzés, szombat délig keleten helyenként 10 milliméter feletti mennyiség is összejöhet.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján a péntek estig, illetve szombat délig várható csapadékmennyiséget mutatjuk be. A folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban.

Péntek reggeltől péntek este 22 óráig

Péntek reggeltől szombat délig

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.