Mutatjuk, mennyi esőre számíthatunk nagypénteken

2022. április. 15 10:07

Hidegfront csapadékzónája érkezik északnyugat felől. Szórványosan várható kisebb eső, záporok, jellemzően kevés csapadékot hoz a mai nap.

Hidegfront csapadéksávja éri el hazánkat északnyugat felől nagypénteken. Szórványosan esőre, záporra készülhetünk, ezúttal kisebb mennyiségekre van esély. Jellemzően 5 milliméter alatti esőre van kilátás péntek 22 óráig, ugyanakkor a Dunántúl északi és nyugati megyéiben akár zivatar is kialakulhat, melyet lokálisan akár komolyabb csapadék is kísérhet (10-20 milliméter), valamint apró szemű jég és szélerősödés is felléphet.

Szaharai port is hozhat a mai eső. Éjszaka tovább folytatódhat az esőzés, szombat délig keleten helyenként 10 milliméter feletti mennyiség is összejöhet.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján a péntek estig, illetve szombat délig várható csapadékmennyiséget mutatjuk be. A folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban.

Péntek reggeltől péntek este 22 óráig

Péntek reggeltől szombat délig

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.