Mutatjuk, mennyi esőt remélhetünk szombaton

2022. február. 19 12:20

Hazánk délnyugati, déli területein hullhat ma érdemi csapadékmennyiség, máshol mindössze kisebb záporok fordulhatnak elő. Térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb eső.

Északnyugati, északi szomszédainknál komoly szélviharral telt a pénteki nap és a szombat hajnal egy viharciklonnak köszönhetően. Eunice hozzánk már jelentősen legyengülve érkezik. Az északi megyékben erős a szél, néhol viharos lökések előfordulhatnak. Eunice hidegfrontja hazánk délnyugati tájaira hozhat érdemi csapadékot, máshol mindössze kisebb záporok alakulhatnak ki, melyekből számottevő mennyiség nem jön össze.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján a vasárnap reggel 6 óráig várható csapadékmennyiséget mutatjuk be. Hazánk délnyugati sarkában 15 milliméter feletti csapadékösszegre is van esély, jellemzően azonban 10 milliméter alatt marad a lehullott mennyiség. Az eső java az esti órákban várható, de hajnalban, kora reggel szűnik teljesen az esőzés.

A folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.