Mutatjuk, mennyi hó várható

2018. január. 13 10:34

Kelet, északkelet felől egyre hidegebb levegő áramlik fölénk, így fokozatosan, mind nagyobb területen vált át az eső havazásba. Mennyi hóra számíthatunk?

Középpontjával a Dél-Alföld felett egy magassági hideg légörvény (elöregedő ciklon) található, ennek köszönhetjük az elmúlt napok csapadékos időjárását.

A hideg levegő beáramlásával a délutáni óráktól mind nagyobb területen valószínű megmaradó hóréteg.

Este kilenc óráig síkvidéken az Alföld északi területein és Budapest környékén várható 1-4 centiméternyi hóréteg kialakulása. A Dunántúli-, és az Északi-középhegységben is több centiméteres hóréteg valószínű. A keleties áramlás miatt a Budai-hegységben különösen jók a havazás feltételei.

Reggelre fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása, de néhány centiméter még összejöhet a dunántúli területeken.

Összességében 1-5 centiméteres hóréteg kialakulása valószínű az ország 70 %-án, ennél nagyobb mennyiség legfeljebb kisebb körzetekben, illetve a hegyvidéki részeken lehet. A legkevesebb hó az északkeleti megyékben lesz.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Már csak halovány nyomai látszanak a felettünk feloszlott frontrendszernek. A frontérzékenyek panaszai fokozatosan javulnak. Pár napig nem is kell újabb időjárás változástól tartani. A szél is fokozatosan csillapodik. Már csak Dunántúlon marad erős. Itt azonban kevés lesz a felhő, így a napsütés ellensúlyozza a szél hűtő hatását.
A légnyomás nem változik.