Mutatjuk, mennyi hó várható

2018. január. 13 10:34

Kelet, északkelet felől egyre hidegebb levegő áramlik fölénk, így fokozatosan, mind nagyobb területen vált át az eső havazásba. Mennyi hóra számíthatunk?

Középpontjával a Dél-Alföld felett egy magassági hideg légörvény (elöregedő ciklon) található, ennek köszönhetjük az elmúlt napok csapadékos időjárását.

A hideg levegő beáramlásával a délutáni óráktól mind nagyobb területen valószínű megmaradó hóréteg.

Este kilenc óráig síkvidéken az Alföld északi területein és Budapest környékén várható 1-4 centiméternyi hóréteg kialakulása. A Dunántúli-, és az Északi-középhegységben is több centiméteres hóréteg valószínű. A keleties áramlás miatt a Budai-hegységben különösen jók a havazás feltételei.

Reggelre fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása, de néhány centiméter még összejöhet a dunántúli területeken.

Összességében 1-5 centiméteres hóréteg kialakulása valószínű az ország 70 %-án, ennél nagyobb mennyiség legfeljebb kisebb körzetekben, illetve a hegyvidéki részeken lehet. A legkevesebb hó az északkeleti megyékben lesz.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Intenzív hidegfront okoz változást az időjárásunkban és a hangulatunkban is. Nyomottság, koncentrációs nehézségek, reakcióidő növekedés várható. Közel tíz fokos lehűlés várható, ami megviseli az érrendszert és az ízületeket egyaránt. A szél országszerte viharossá fokozódik, ami fejfájást válthat kis az arra érzékenyeknél.
A légnyomás csökken.