Mutatjuk, mennyi hóra számíthatunk a hétvégén

2018. december. 14 9:31

A délutáni órákban egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat, amely a keleti és déli megyékben jelentős havazást okoz.

Az idei szezon eddigi legjelentősebb havazása veszi hamarosan kezdetét hazánkban. Az érkező ciklon középpontja hazánktól messze délre található, így a Földközi-tenger enyhe levegőjét nem hozza fel térségünkbe, emiatt országszerte hó formájában hull majd a csapadék, ebben az időjárási helyzetben ónos esőtől nem kell tartanunk. A havazás a péntek délutáni órákban veszi kezdetét a déli megyékben és várhatóan vasárnap délután hagyja el hazánkat északkelet felé. Eközben az ország legnagyobb részén összefüggő hóréteg alakul ki. A legtöbb hó várhatóan a keleti, délkeleti megyékben hull, arrafelé 10-15 centiméter valószínű a hétvégén, de Békés, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben helyenként 20 centimétert meghaladó hóréteg is összejöhet. Az Észak-Dunántúlon lesz a legkevesebb, ott csak 1-3 centiméterre lehet számítani, a főváros térségében 3-6 centiméter a legvalószínűbb.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.