Mutatjuk, merre fog havazni pénteken

2024. január. 18 18:00

Az átmeneti jelentős enyhülést követően pénteken ismét hideg levegő áramlik térségünk fölé. Ennek köszönhetően már havazásra kell számítani.

Csütörtök este hidegfront éri el térségünket, amelyből az éjszaka első felében még elszórtan számíthatunk esőre. Ahogy péntek hajnaltól hidegebb levegő érkezik térségünkbe már havazásba vált át a csapadék halmazállapota. 

Pénteken napközben összességében többfelé várható havazás, hózápor. A kevéssel fagypont feletti hőmérséklet miatt a legtöbb helyen a lehulló hó elolvad. Megmaradó néhány centiméteres hóréteg a hegyvidéki területeken maradhat. A legtöbb hó várhatóan a Mecsekben hull, ott akár 5-8 centiméter is összejöhet péntek estére. Síkvidéki területeken Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében maradhat estére összefüggő hóréteg.

Az alábbi térképen a péntek estig lehulló hómennyiséget láthatjuk az ECMWF modell előrejelzése alapján. A fagypont körüli hőmérséklet miatt azonban ennél jelentősen kevesebb fog a talajon megmaradni.

Térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.