Mutatjuk, merre várható hó a hétvége hátralévő részében

2021. január. 16 15:18

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismét több helyen alakul ki havazás az országban. Bemutatjuk, hol várható a legnagyobb mennyiség.

Vasárnap délután észak felől egyre nedvesebb levegő áramlik hazánk fölé. Estétől előbb a Dunántúlon, majd éjszaka már másutt is előfordulhat havazás, hózápor. A legtöbb hó ebben az időjárási helyzetben várhatóan a Kőszegi-, és Soproni-hegységben, valamint a Bakonyban valószínű. Arrafelé akár 5 centiméter körüli mennyiségű friss hó is lehullhat vasárnap estig. A Dunántúl nyugati és középső területein, illetve az Északi-középhegyég területén 1-3 centiméterre számíthatunk, míg az ország többi részén 1 centiméter körüli érték valószínű. Az alábbi térképen a vasárnap estig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.