Mutatjuk, merre várható hó a hétvégén

2022. április. 01 16:14

Az időjárásunkat meghatározó mediterrán ciklon péntek estétől már hidegebb levegőt szállít a Kárpát-medence térségébe, így az eső egyre több helyen már havazásba válthat át.

Szombatra virradó éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, illetve a Mecsek térségében válthat át a csapadék halmazállapota havas esőbe, havazásba, de ekkor még csak jelentéktelen mennyiségű vizes, kásás hó alakulhat ki, amely aztán szombaton napközben mindenütt elolvad. Szombat délután dél felől már kiterjedtebb csapadékzóna éri el az országot, amelyből kezdetben a síkvidéki területeken még mindenhol eső várható, de a dunántúli hegyekben és az Északi-középhegységben már ekkor is havazásra lehet számítani. Szombat estétől a Dunántúlon síkvidéken is egyre nagyobb területen havazás váltja fel az esőt. Vasárnap reggelre többfelé fehérbe borul a táj. Az Alföldön a fagypont feletti hőmérséklet miatt kevéssé valószínű összefüggő hóréteg kialakulása. A Bakonyban, a Vértesben, a Mecsekben, a Pilisben, a Gerecsében, a Visegrádi-, és Budai-hegységben 5-10 centiméteres hóréteg is kialakulhat vasárnap reggelre. A Dunántúl nagy részén síkvidéken is 1-3 centiméteres hóréteg kialakulása valószínű, az Északi-középhegységben pedig 3-6 centiméternyi hó hull várhatóan.

A hó síkvidéken az emelkedő hőmérséklet hatására vasárnap napközben mindenütt elolvad, de a hegyekben akár még hétfőre is maradhat belőle.

Az alábbi térképen a vasárnap délelőtt 11 órakor várható hóvastagságot mutatjuk be, a legfrissebb modelleredmények alapján.

Térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás