Mutatjuk, mikor árasztja el Európát a szaharai forróság

2024. június. 13 15:07

Jelentős átalakulás előtt áll kontinensünk időjárása. A hétvégétől Európa déli és keleti területeit egyre melegebb léghullámok foglalják el.

Pénteken kontinensünk nagy részén még az átlagosnál kissé hűvösebb időre lehet számítani. A hőség Görögországra, Törökországra és a Fekete-tenger térségére korlátozódik.

A jövő hét elejére jelentősen átalakul az időjárási helyzet Európában. A hűvösebb időjárást okozó ciklontevékenység az Atlanti-óceán partvidékére húzódik vissza. Kontinensünk nagy részének időjárását már anticiklon határozza meg, amely dél felől egyre melegebb levegőt szállít Európa középső és keleti területei fölé. Hazánk nagy területén kell hőhullám kialakulására számítani. Jelentősebb csapadék csak Nyugat-Európában lesz, másutt már alapvetően száraz idő valószínű.

A jövő hét második felében a Nyugat-Európa felett húzódó frontrendszer lassan kelet felé helyeződik, amely előtt Európa középső részein, illetve a Földközi-tenger középső és keleti vidékein fokozódik a szaharai eredetű légtömeg beáramlása, ezáltal még forróbb idő várható. A hőmérséklet többfelé 10-12 fokkal meghaladja a sokéves átlagot, amely rekord körüli hőmérsékleti maximumokat eredményez. Hazánkban is a hét közepétől nagy területen kell rekord meleg időre számítani. A csúcshőmérséklet elérheti a 33, 38 fokot. Olaszországban és a Balkánon több helyen 40 fok feletti csúcshőmérséklet valószínű. 

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.