Mutatjuk, mikor érkezik a szélvihar

2021. október. 20 11:53

Szerdán élénk, néhol erős lesz a szél, a java azonban az éjszakai órákban veszi kezdetét: csütörtökön már gyakorlatilag országszerte erős, több helyen viharos szélre számíthatunk.

Anticiklon peremén enyhébb levegő áramlik hazánkba, sokfelé élénk, néhol erős a szél szerdán. Csütörtökön még 20 fok körüli, több helyen afeletti maximumhőmérsékletet mérünk majd, azonban hidegfront érkezik, melynek hatására már éjszaka megerősödik, reggelre több helyen viharossá fokozódik a délnyugati szél. A nap folyamán erős szélre (50-60 km/óra) az országban mindenütt számítani lehet, viharos (70-80 km/óra) szél pedig elsősorban a Dunántúlon, a középső országrészben, az északi megyékben és az Alföld északi felében várható. Hegységekben előfordulhat 80-90 km/óra feletti széllökés is.

Csütörtökön, a délutáni óráktól először nyugaton enyhül a szél, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Az alábbi térképes összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük, mikor érkezik a szélvihar. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a viharos széllökések miatt, az aktuális, legfrissebb információkért érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat.

Szerda, 14 óra

Szerda, 17 óra

Szerda, 20 óra

Szerda, 23 óra

Csütörtök, éjjel 2 óra

Csütörtök, reggel 5 óra

Csütörtök, 8 óra

Csütörtök, 11 óra

Csütörtök, 14 óra

Csütörtök, 17 óra

Csütörtök, 20 óra

Csütörtök, 23 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.