Mutatjuk, mikor érkezik meg hazánkba az idei első hőhullám

2024. május. 26 11:59

Az idei év első hónapjaiban többször tapasztalhattunk extrém magas hőmérsékletet. Május viszont megkímélt minket a hőségtől, de június elején komolyabb hőhullám kialakulására kell számítanunk.

Kontinensünk nagy részén már jelenleg is az átlagosnál néhány fokkal melegebb az idő, csak Nyugat-, és Délkelet-Európa egyes részein találhatunk átlagos vagy az átlagosnál kissé hűvösebb területeket. Hazánkban a hőmérséklet délutánonként 24, 29 fok között alakul, amely 2-3 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál és június végén jellemző nálunk. Hőhullámmal csak az Ibériai-félsziget déli része érintett.

A jövő hét első felében nem várható lényeges átalakulás az időjárási helyzetben, de a hőmérsékleti kontraszt kissé erősödni fog Európa nyugati és keleti területei között. Nyugaton egy ciklon hatására csapadékos idő várható az átalagosnál kissé alacsonyabb hőmérséklettel, keleten fokozódik a felmelegedés, a hőmérséklet egyre nagyobb területen éri el a 30 fokot délutánonként. Hazánkban is melegedésre számíthatunk.

A következő hétvégére Közép-, és Kelet-Európa fölé dél, délnyugat felől már kivételesen meleg léghullámok érkeznek. Az afrikai eredetű légtömeg hatására már 8-10 fokkal lesz melegebb az idő, mint június elején szokásos. A hőmérséklet csúcsértéke a Kárpát-medencében, a Balkán-félszigeten és Dél-Olaszországban 30-36 fok között alakul. Hazánk nagy részén is már 30 fok feletti maximumokra kell számítani a jövő hét végén. Az Alföld déli és keleti területein pedig a 35 fokot is elérheti a hőmérséklet délutánonként.

Térképek forrása: wxcharts

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Fokozatosan megszűnik a fronthatás és a kellemetlen tünetek elmúlnak. Pár napig frontmentes lesz az idő.
A légnyomás emelkedik.