Nagy esőkre, heves zivatarokra figyelmeztetnek

2017. szeptember. 01 8:50

A hidegfront közeledésével egyre kedvezőbbek a feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Délutántól előbb a Dunántúlon, estétől már másutt is erős gomolyfelhő-képződés várható. A nyugati megyékben kialakulhatnak kis valószínűséggel heves zivatarok felhőszakadás és viharos szél kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy, Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékre a várható heves zivatarokra (60 km/ó-nál erősebb széllökés) és a nagyobb mennyiségű csapadékra (több, mint 20 milliméter) tekintettel.

A hidegfront szombatra keletebbre mozdul el, így a heves zivatarokra és kiadós esőre az Alföldön, valamint a Dunántúl délkeleti részén kell számítani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.