Nagy esőre figyelmeztetnek tizennégy megyében

2019. augusztus. 14 7:54

A lassan átvonuló hidegfront nyomán ma még nagy területen érvényes figyelmeztetés a jelentős mennyiségű eső és felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt.

A szerdai nap folyamán a középső területek mellett keleten is több helyen valószínűek zivatarok, miközben északnyugaton, nyugaton egyre nagyobb területen eső váltja fel a zivatartevékenységet. A zivatarokat felhőszakadás (20-30 milliméter csapadék), néhol viharos (60-80 km/óra) szél és jégeső is kísérheti. Napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok délután már inkább csak a délkeleti megyékben, illetve még megközelítőleg a Tisza vonalában fordulhatnak elő. Ma az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat. Heves és Nógrád megyében a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan. További tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az esőzés és a zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon gyakran erős, időnként viharos (60-65 km/óra), illetve Sátoraljaújhely térségében az északi szelet időnként 70 km/óra fölötti lökések kísérhetik.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.