Nagy esőre figyelmeztetnek tizennégy megyében

2019. augusztus. 14 7:54

A lassan átvonuló hidegfront nyomán ma még nagy területen érvényes figyelmeztetés a jelentős mennyiségű eső és felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt.

A szerdai nap folyamán a középső területek mellett keleten is több helyen valószínűek zivatarok, miközben északnyugaton, nyugaton egyre nagyobb területen eső váltja fel a zivatartevékenységet. A zivatarokat felhőszakadás (20-30 milliméter csapadék), néhol viharos (60-80 km/óra) szél és jégeső is kísérheti. Napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok délután már inkább csak a délkeleti megyékben, illetve még megközelítőleg a Tisza vonalában fordulhatnak elő. Ma az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat. Heves és Nógrád megyében a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan. További tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az esőzés és a zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon gyakran erős, időnként viharos (60-65 km/óra), illetve Sátoraljaújhely térségében az északi szelet időnként 70 km/óra fölötti lökések kísérhetik.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.