Nagy esőre, viharos szélre és zivatarokra figyelmeztetnek vasárnap

2023. november. 04 11:57

Vasárnap újabb frontok vonulnak át hazánk felett, amelyek viharos szelet, zivatarokat, az Északi-középhegységben pedig kiadós mennyiségű csapadékot okoznak.

A szombati nap hátralévő részében veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Vasárnap napközben egy gyors mozgású csapadékrendszer vonul nyugatról kelet felé az országban, melyből az eső, zápor mellett helyenként zivatarok is előfordulhatnak. Az erősebb zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/óra, néhol 80 km/óra feletti széllökés  is lehet), intenzív csapadék (10-20 milliméter), valamint jégeső (2 centiméternél kisebb átmérővel) kísérheti. A zivatartevékenység fokozatosan keletebbre helyeződik, és várhatóan késő estére a keleti, északkeleti határ térségében is megszűnik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt az egész ország területére, vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap napközben a Dunántúl déli és középső részén, valamint az Alföldön a déli, délnyugati szelet viharos (60-80 km/órás) széllökések kísérhetik. Estére mérséklődik a légmozgás. Vasárnap Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos széllökések veszélye miatt.

Az Északi-középhegység térségében a vasárnap estig várható eső mennyisége nagy területen 20 milliméter felett alakulhat, de helyenként a 30 millimétert is meghaladhatja, emiatt Nógrád, heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében előfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.