Nagy területen felhőszakadásra, zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 08 10:43

Hidegfront okozhat ma, főként a Duna vonalától keletre zivatarokat, akár heves zivatart. Délen és keleten jégeső is kialakulhat.

Legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban ma az ország keleti, északkeleti részein várhatók zivatarok, majd este már az ország déli, délnyugati részén is helyenként előfordulhat. Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből a déli órákhoz közeledve először a Tisza vonalánál és északkeleten alakulhatnak ki az első gócok, majd a déli óráktól már a Tiszántúlon is megjelennek a zivatarok, néhol intenzív, felhőszakadással kísért zivatarok is kialakulhatnak. Majd a késő délutáni óráktól délnyugaton és délen is előfordulhat egy-egy cella.

A zivatarok áthelyeződése ma és holnap is lassú lesz, ezért főként felhőszakadás (lokálisan 30-45 milliméter, keleten lehetnek olyan lassú mozgású intenzívebb gócok amelyből helyenként akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat) társulhat hozzájuk, de kisebb eséllyel nagyobb méretű jég és viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra, de egy-egy helyen akár 80-90 km/óra is lehet) is kísérheti őket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Budapestre, valamint tizenkét keleti és déli megyére, a hétfői napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt a fővárosban és a Duna vonalától keletre tíz megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Holnap előbb keleten, majd a Duna-Tisza-közén, délután már a Dunántúl keleti felén is kialakulhatnak zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok. (Az intenzívebb zivatarok ugyanakkor jellemzően keleten és az ország középső részén várhatóak.) Két megye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben kedden, zivatarok kialakulásának lehetősége miatt. Felhőszakadás veszélye miatt a fővárosban és tizenkét megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés holnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.