Nagy területen havazásra figyelmeztetnek

2021. január. 24 11:20

Mediterrán ciklon hoz délnyugat felől egyre nagyobb területen csapadékot. Jelentős bizonytalanság mellett nagy területen válthatja vizes, tapadó hó az esőt.

Délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméter tapadó hó hullhat. Éjszaka várható a legintenzívebb csapadéktevékenység, amely kezdetben a legtöbb helyen esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hó-centiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége. A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további lepel és 5 centiméter közötti mennyiség is összegyűlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap estétől hétfő hajnalig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön előfordulhatnak viharos (hozzávetőleg 60-75 km/órás) lökések északi irányból. A viharos szél ellenére, a hó tapadó jellege miatt azonban hófúvásra nem kell számítani.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap viharos erősségű széllökések miatt Baranya megyében.

Hétfőn napközben az északnyugati szelet esetleg a hegyekben kísérhetik viharos-közeli (hozzávetőleg 60 km/órás) széllökések. Amennyiben a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont továbbra sem várható.

Havazásra figyelmeztetnek a Duna vonalától keletre: Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben hétfőn. Viharos széllökések veszélye miatt Baranya és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.