Nagy területen, heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2018. július. 05 12:00

A nyugat felől közeledő hidegfront hatására az ország egyre nagyobb területén kedvezővé válnak a feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön a nap második felében az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén már kialakulhat helyenként zivatar. Ezek között egy-egy intenzívebb is lehet, amelyet viharos szél (60-70 km/óra), lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (akár 10-20 milliméter), valamint kisebb méretű jég kísérhet.

A péntek hajnali óráktól eleinte főként a Dunántúlon intenzív záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

Pénteken napközben folytatódik a zivatartevékenység, országszerte kialakulhatnak hevesebb zivatarok, nagyobb számban a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység területén, legkisebb eséllyel az ország délkeleti megyéiben. A zivatarokhoz felhőszakadás (20-40 milliméter), nagyobb méretű jég (nagyobb, mint 2 centiméter), valamint viharos széllökés (70-90 km/óra) társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre négy alföldi megye kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.