Nagy területen viharos szélre figyelmeztetnek pénteken

2020. február. 20 14:00

Hidegfront érkezik pénteken, melynek köszönhetően sokfelé kell viharos szélre készülni. A hétvégére átmenetileg csillapodik a szél, majd hétfő éjjel válik ismét viharossá.

Csütörtökön kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Pénteken egy hidegfront érkezik, melynek hatására az északnyugati irányba forduló szelet a reggeli óráktól kezdve – az északkeleti tájak kivételével – egyre többfelé kísérhetik erős, az északi és középső országrészben viharos széllökések is (síkvidéken jellemzően 70-80 km/óra, magasabban fekvő területeken jellemzően 80-90 km/óra). A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Megjegyzés: az előttünk álló éjszaka a keleti, északkeleti országrészben (nem tartós) köd, helyenként sűrű köd képződhet. A péntek délelőtti órákban a hidegfront csapadékzónájához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra (1-3 centiméter) mindössze a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt a pénteki napra vonatkozóan Budapestre, valamint tizenegy megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.