Nagy területen zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. szeptember. 09 9:28

Napközben helyenként, leginkább keleten, északkeleten és délen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, majd estétől délnyugat felől érkezhet újabb csapadék.

Napközben leginkább a Dunától keletre, főként az északkeleti, keleti országrészben lehetséges zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó), erős, viharos széllökés (50-70 km/óra feletti) esetleg kisebb szemű (1 centiméter alatti átmérő) jég kísérhet.

A kora esti órákban délnyugat felől egy kiterjedtebb csapadékzóna érkezése valószínű, ekkor (illetve szombatra virradó éjszaka) ismét nagyobb területen fordulhatnak elő zivatarok, az intenzívebb gócokhoz a fentebb említett kísérőjelenségek társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt négy dunántúli megye kivételével (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyék) hazánk teljes területére pénteken.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek a Duna vonalától keletre, valamint Baranya és Tolna megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton mindössze két megye kivételével (Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye) hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt, míg felhőszakadás lehetősége miatt a Duna vonalától keletre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a holnapi napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.