Nagy területen zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. július. 05 9:41

Folytatódik a változékony napok sora, a napsütéses órákat több helyen zivatarok követhetik. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A nap első felében a délkeleti, keleti tájakon, esetleg az Északi-középhegységben fordulhat elő zivatartevékenység. Ezt követően késő délutántól, estétől nyugat felől a Nyugat-Dunántúlon kell zivatarokra számítani. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás (25-35 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék), jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) és viharos (70 km/óra körüli) széllökés kísérheti.

A zivatartevékenység késő estére átterjedhet a Dunántúl keleti részeire is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére szerdán.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes ma a Dunántúl nyugati felén, továbbá az északkeleti megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt csütörtökön, míg felhőszakadás miatt hazánk keleti felére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a holnapi napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.