Nagy területen zivatarra figyelmeztetnek csütörtökön

2022. augusztus. 10 11:02

A mai, nyugodt időjárást követően holnap már többfelé alkalmassá válnak a feltételek zivatar kialakulásához egy hidegörvénynek köszönhetően. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtök reggelig kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem valószínű.

Csütörtök napközben egy északkelet felől érkező hidegörvény a késő délelőtti, déli órákban az északkeleti megyékben, később délnyugat felé haladva másutt is egyre nagyobb területen labilizálja a levegőt. Zivatarra elszórtan lehet számítani, legkisebb eséllyel a nyugati, délnyugati tájakon, ahová az éjféli órák környékére érkezhet meg a nedvesebb, labilisabb légtömeg.

A zivatarokat elsősorban jégeső (általában 1-2 centiméter átmérőt nem meghaladó méretű), viharos (60-65 km/órát meghaladó) széllökések kísérhetik, de intenzív csapadék (rövidebb idő alatt hozzávetőleg 10-20 milliméter) is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt négy nyugati, délnyugati megye kivételével hazánk teljes területére csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.