Nagy területen zivatarra figyelmeztetnek szombaton

2023. április. 28 11:45

Szombat hajnaltól nagyobb területen labilizálódik a légkör, változékonyra fordul az idő. Napközben elszórtan lehet zivatar, főként a Dunántúlon.

Szombatra virradó éjszaka északnyugat felől kissé már labilizálódik a légkör. Hajnaltól a záporok mellett esetleg zivatar is kialakul. Szombaton a Dunántúl északi és nyugati részén legjobbak a feltételek zivatarok kialakulásához. Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő elszórt zivatarokból délután, este helyenként 70 km/óra feletti széllökés és jégeső is várható. A zivatarok a Dél-Dunántúlra és a Duna vonalától keletre is átterjedhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a teljes Dunántúlra, valamint Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Nógrád megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.