Nagy változás előtt áll Kelet-Európa időjárása

2019. január. 28 15:10

A következő egy hétben is változékonyan alakul Európa időjárása. Különösen igaz ez a kontinens délnyugati területeire, valamint a Földközi-tenger térségére.

Kedden komoly szélvihar csap le Franciaország északnyugati területeire, ugyanakkor a Balkán-félsziget keleti részén, valamint a Fekete-tenger térségében enyhülés kezdődik nagy esőzés kíséretében. Hazánkban átmenetileg nyugodtabb, csapadékmenetesebb időre számíthatunk.

Csütörtökön egy újabb potenciálisan veszélyes ciklon alakul ki a Brit-szigetek térségében, amely az elmúlt vasárnapi szélviharhoz hasonlót idézhet elő. A ciklon előtt a Földközi-tenger térségéből rendkívül enyhe léghullámok érkeznek a Balkán-félsziget keleti részeire, valamint Románia és Ukrajna térségébe.

A hétvégére a ciklon dél, délkelet felé mozog majd és Spanyolországban okoz nagy esőzéseket, a 700-800 méternél magasabban fekvő területeken pedig havazást, de Afrika északnyugati csücske is kap várhatóan a hidegből.

A hétvégére hazánk középső és keleti tájaira is megérkezik az enyhülés a Balkán-félsziget irányából, helyenként akár 15 fok közelébe melegszik fel a levegő.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnap érkezett hidegfront ma fokozatosan feloszlik felettünk. Északkeleten még időnként megerősödik a szél. Görcsös, migrénes fejfájás kialakulhat, majd a kellemetlen tünetek elmúlnak. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.