Négy megyében jelentős havazásra figyelmeztetnek

2017. november. 29 15:03

Kiadós mennyiségű csapadékra kell számítani a csütörtök délutáni órákig. Az északi megyékben figyelmeztetést adtak ki a nagy mennyiségű hó miatt.

A fölénk terjeszkedő mediterrán ciklonnak délnyugat felől egy intenzív csapadékzónája érkezik hazánk fölé, melyből csütörtök éjfélig – főként az éjszaka során – a Dunántúlon, Pest és Nógrád megyében várható 15-25 mm csapadék várható. Síkvidéken éjszaka Komárom, Pest, Nógrád, Heves megyében, csütörtök napközben az Észak-Dunántúlon néhol, valamint az Északi-középhegységtől északra hullhat lepel-8 cm hó. Az 5 cm feletti hómennyiség Nógrád megyében és a Dunakanyar térségében valószínű. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15 cm, a Börzsönyben, Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-30 cm friss hóréteg is kialakulhat.

Szerdára Pest, valamint Nógrád megyére adott ki figyelmeztetés az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó hó hullhat. Az aktuális riasztásokat, figyelmeztető előrejelzéseket kövessék nyomon veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön további csapadékra és egyúttal havazásra kell számítani. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében még csütörtökön is hullhat jelentősebb mennyiségű hóréteg. Néhány centi hó az Alpokalján is valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.