Négy méteres hó hullhat Észak-Olaszországban

2020. december. 04 16:48

Amíg nálunk a hétvége folyamán tavasziasan enyhe időben lesz részünk, addig az Alpok déli lejtőin extrém mennyiségű hó hullása várható.

A Földközi-tenger medencéjében a téli félévben nem szokatlan ciklonok kialakulása. A soron következő azonban mégis rendkívülinek tekinthető, ugyanis várhatóan extrém mennyiségű esővel, a hegyvidéki területeken pedig hatalmas mennyiségű hóval jár együtt. A vasárnap kialakuló mediterrán ciklon Olaszország északi területei felett fog örvényleni és egészen keddig alig változtat a helyzetén.

  1. térkép: A mediterrán előrejelzett nyomási mezeje vasárnap délután

A ciklon előre láthatólag nagy területen 100-200, a hegyvidéki területeken pedig 200-400 milliméter csapadékot zúdít ki magából, amely nagyjából két havi mennyiségnek felel meg arrafelé.

2. térkép: A szerda estig várható csapadék mennyisége a mediterrán térségben

Az 1500-1700 méter feletti területeken a csapadék jellemzően hó formájában éri el a felszínt, emiatt az Alpok déli lejtőin 2-4 méternyi! friss hó lehullása várható. Ekkora mennyiségű hó nagyon komoly lavinaveszélyt okoz. A hegyvidéki településeket várhatóan napokra elzárja a külvilágtól Ausztria délnyugati régiójában és az Olasz-Alpokban.

3. térkép: A szerda estig várható friss hó mennyisége a mediterrán térségben

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.