Néhol egyhavi eső is lehullhat, zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. augusztus. 04 11:06

Heves zivatar, jelentősebb felhőszakadás érkezhet a délutáni óráktól kezdődően. Ma és holnap is kialakulhat helyenként villámárvíz, a lehulló nagy csapadék következtében.

Késő délutánig az északi, északnyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zivatar.

Késő délutántól a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok. Eközben este délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket.

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/óra), jégeső (1-3 centiméter) és felhőszakadás (általában 20-50 milliméter) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (hozzávetőleg 3-5, akár 5 centimétert is meghaladó jégátmérő) is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatar veszélye miatt négy északnyugati megye kivételével a teljes országra – az említett északnyugati tájakon elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt 50-70 milliméter feletti mennyiség), domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka délnyugaton és a középső tájakon. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 milliméter) is több lehullhat 24-36 óra alatt.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken komolyabb felhőszakadás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében, a fennmaradó megyékben pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt.

Pénteken az ország délkeleti felén fokozódik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul (zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet).

Magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Békés és Csongrád-Csanád megyére, míg elsőfokú figyelmeztetés Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton délutánig nyugaton lehet kevés helyen zivatar.

Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak felé haladó – zivatarok, heves zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/óra), jégeső (1-3 centiméter) és felhőszakadás (általában 20-50 milliméter) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (hozzávetőleg 3-5, akár 5 centimétert meghaladó jégátmérő) is lehet.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt 50-70 millimétert meghaladó mennyiség), domborzattól függően villámárvíz is lehet, szombaton az esti óráktól a középső és délkeleti tájakon legnagyobb az esély erre. A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt szombaton. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki hevesebb zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére szombaton.

Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt. Komolyabb felhőszakadásra Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében figyelmeztetnek szombaton.

Szombaton a Dél-Alföldön már csak kevés helyen lehet 25 fok körül a napi középhőmérséklet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.