Nem jön enyhülés Ausztráliában, újabb hőhullám várható

2019. január. 20 9:55

Lassan egy hónapja tart az extrém hőség Ausztráliában, ami a következő egy hétben sem csillapodik.

A következő napokban újabb extrém hőhullám okoz perzselő forróságot Ausztrália nagy részén. Helyenként 10-14 fokkal melegebb lehet az ilyenkor megszokottnál. Délutánonként akár 48-49 fokra is felforrósodhat a levegő. A szélsőséges időjárás nagy megterhelést jelent mind az emberek, mind az állatok számára. Egyre gyakrabban támadnak emberre az összezavarodott denevérek, és tömeges halpusztulásról is beszámoltak. Victoria állam egyik autópálya vonalán 10 kilométer hosszan megolvadt az aszfalt.

A hőhullám Ausztrália középső részein lesz a legintenzívebb ezen a hétvégén, majd a jövő hét közepéig a déli, délnyugati területeket is eléri. A hőség fokozatosan kelet felé terjed. Egyedül a délnyugati sarokban várható enyhülés a hét közepére.

Január 20., vasárnap

Január 21., hétfő

Január 22., kedd

Január 23., szerda

Január 24., csütörtök

A GFS modell szerint a következő 5 napos periódusban a hőmérséklet csúcsértéke 45 fok felett lesz a kontinens nagy részén.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.