Nemcsak nálunk tombol a hőség Európában

2017. augusztus. 06 13:12

Már egy hete izzó a hőség nálunk, de ezzel nem vagyunk egyedül a kontinensen, Közép- és Dél-Európa nagy része is a nagy meleggel küzd.

Az Afrikából érkezett hőhullám nemcsak a Kárpát-medence térségét érinti. Kontinensünk déli és középső területeit hasonlóan érinti a rendkívüli meleg. Az európai közös veszélyjelző rendszer, a Meteoalarm egyesíti az egyes tagországok által kiadott risztásokat, figyelmeztetéseket. Bár a rendszer nem egységes kritérim rendszer szerint működik – nem is lehet az, hiszen nem ugyanaz a hőstressz egy norvég és egy görög ember számára 36 fokos hőmérsékletnél – így is nagyjából összefüggő az a terület, ahol rendkívüli melegről beszélhetünk. Hazánkon kívül, Szerbiában, Horvátországban, Boszniában, Olaszországban és Montenegróban is a legmagasabb fokú hőség figyelmeztetés van érvényben.

Amennyiben hozzávesszük azt, hogy milyen napi csúcshőmérséklet párosul ehhez a meleghez láthatjuk, hogy Szerbiában, Albániában és Olaszországban is 40 fokos hőség van. Az átlagoshoz képest ez Szerbiában jelenti a legnagyobb hőséget, hiszen ott kellene most legkevésbé ilyen melegnek lennie. Olaszország déli részén 33, 34 fok az ilyenkor szokásos maximumhőmérséklet, míg Szerbiában csak 29, 30 fok, tehát ott legalább tíz fokkal van melegebb az átlagosnál.

kép forrása: weatheronline.co.uk

A következő napokban másutt is enyhül a hőség, eltűnnek a legmagasabb fokú hőség figyelmeztetések Európa térképéről.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.