Nézzük, mennyi havat hozhat a mediterrán ciklon

2021. december. 12 14:38

Vasárnap délután az esőt egyre több helyen havazás váltja fel a keleti országrészben. Hétfő délig helyenként akár 5-10 centiméternyi hó hullhat.

Mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, amelyből az ország keleti felén többfelé jelentős mennyiségű csapadék hull. Vasárnap reggel és délelőtt még többnyire eső hullott, de az észak, északnyugat felől beáramló hideg levegő hatására délután, este már havas eső, havazás várható, amely a Tiszántúlon akár hétfő délig is kitarthat. Friss hóréteg kialakulására a Salgótarján-Mohács vonaltól keletre számíthatunk. Jellemzően 1-4 centiméternyi hó valószínű, de a Miskolc-Szeged vonal 60-80 kilométeres környezetében akár 5-10 centiméternyi friss hó is lehullhat hétfő délig.

Az alábbi térképen a hétfő délig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.