Nézzük, mennyi havat hozhat a mediterrán ciklon

2021. december. 12 14:38

Vasárnap délután az esőt egyre több helyen havazás váltja fel a keleti országrészben. Hétfő délig helyenként akár 5-10 centiméternyi hó hullhat.

Mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, amelyből az ország keleti felén többfelé jelentős mennyiségű csapadék hull. Vasárnap reggel és délelőtt még többnyire eső hullott, de az észak, északnyugat felől beáramló hideg levegő hatására délután, este már havas eső, havazás várható, amely a Tiszántúlon akár hétfő délig is kitarthat. Friss hóréteg kialakulására a Salgótarján-Mohács vonaltól keletre számíthatunk. Jellemzően 1-4 centiméternyi hó valószínű, de a Miskolc-Szeged vonal 60-80 kilométeres környezetében akár 5-10 centiméternyi friss hó is lehullhat hétfő délig.

Az alábbi térképen a hétfő délig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.