November közepe van, de Grönlandon még mindig olvad a jég

2018. november. 16 9:02

A sarkvidéki régióban szélsőségesen meleg az időjárás és a hétvégén is hasonló körülmények várhatók arrafelé.

A sarkvidéki tél jellemzően szeptember közepén köszönt be és egészen március végéig nem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé. Az idei őszre ez a megállapítás már biztosan nem igaz. A Skandináv-félsziget északi területei felett nagyon erős anticiklon alakult ki, amely az ilyenkor szokásosnál 10-15 fokkal melegebb levegőt szállít Grönland és Izland térségébe. Ahelyett tehát, hogy a megszokott -10, -15 fok lenne, a sarkvidéken még mindig fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Miközben vasárnap Izlandon többfelé meghaladja a hőmérséklet a 10 fokot, addig Görögország jelentős részén havazni fog. Úgy tűnik tehát, hogy nem csak az áprilisi időjárás lehet “bolondos”, hanem a novemberi is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.