Nyugat-Európát már elérte a változás szele

2019. október. 25 16:12

Amíg hazánkban nyugodt, kora őszi időben van részünk, Nyugat-Európában már érzékelhető a változás, egy erős szélvihar képében.

Komoly szélvihar fenyegeti Angliát, Walest és Hollandia északi területeit péntek délutántól. Szombat reggel már Dániában és Skandináviában okoz viharos szelet a ciklon. Európa nagy részén még egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg az időjárást. Ugyanakkor Északnyugat-Európa felett már intenzív ciklon található, amely nagyon erős nyugati, délnyugati áramlást okoz a korábban felsorolt országokban. A ciklonhoz kapcsolódóan kiadós esőzés várható (alábbi térkép) Angliában, Dániában, és a Skandináv-félsziget jelentős részén.

A legerősebb széllökések elérhetik a 90-115 km/órát, amelyek már képesek komoly közlekedési fennakadásokat okozni a következő másfél nap folyamán a Balti-tengeren, Svéország déli részén, Hollandiában, Walesben, Angliában, Dániában és Németország északi részén.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.