Nyugaton és északon zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. augusztus. 10 11:28

Szombaton este hazánktól északra gyenge hidegfront vonul el, amelynek hatására az északi és nyugati megyékben megnő a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye.

A napi középhőmérséklet szombaton az északkeleti tájak, vasárnap az északi, északnyugati tájak kivételével nagy területen 25 fok fölött alakul, a nagyvárosokban és délen 27 fok közelébe. Szombaton késő délutántól, estétől a Dunántúl nyugati, északi részén néhol, illetve északon kora hajnalig egy-egy zivatar kialakulhat erős vagy viharos szél (50-80 km/óra), északnyugaton este, késő este intenzív csapadék (akár 20-30 milliméter) kíséretében. Hét északi és nyugati megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt a szombati napra vonatkozóan. Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Vasárnap napközben néhol, az Északi-középhegység térségében kialakulhat zivatar viharos szél (60-80 km/óra), intenzív csapadék (20-30 milliméter) kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére adott ki figyelmeztetést a zivatarok várható kialakulása miatt. Tizenegy megyében a hőség miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.