Nyugaton zivatarokra, keleten hőségre figyelmeztetnek

2020. augusztus. 06 11:40

Kelet, délkelet felől egyre szárazabb és melegebb levegő áramlik fölénk. Pénteken már az ország nagyobbik felén hőségre kell számítani.

Csütörtökön a Dél-Dunántúlon a záporok mellett kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Napközben északkelet, kelet felől egyre nagyobb területen stabilizálódik a légkör, estére már délnyugaton is mindenütt megszűnnek a zivatarok kialakulásához szükséges feltételek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy, Baranya és Zala megyére vonatkozóan. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében a 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön még csak a keleti megyékben, majd pénteken már a Dunántúl nyugati felének kivételével mindenütt elérheti, vagy meghaladhatja a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Pénteken a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.