Ónos eső veszélyére figyelmeztetnek nagy területen

2020. december. 03 11:21

Egy mediterrán ciklon érte el az éjszaka folyamán hazánkat, amelyből többfelé hull ónos eső az országban.

Csütörtökön nappal fokozatosan gyengül a melegfronti csapadékzóna. Ezzel párhuzamosan egyre több helyen olvadás várható, de a Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon, továbbá eleinte a Duna-kanyar térségének magasabb hegycsúcsain is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. A csapadék formája napközben egyre nagyobb területen esőre vált át; vegyes halmazállapotú csapadék legtovább (akár az esti, éjszakai órákig) a nyugati határ mentén fordulhat elő, kisebb mennyiségben (többnyire 1 milliméter alatt). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre ónos eső veszélye miatt Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Somogy megyére. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében intenzív ónos eső várható, ott másodfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a Kisalföldön erős, a Dél-Alföldön akár viharos közeli (50-60 km/h) széllökések is kísérhetik a délies irányú szelet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.