Orkán erejű szél tombolt éjszaka Budapesten

2017. december. 12 8:18

A meleg levegő intenzív beáramlása fővárosunkat sem kerülte el, sőt az egész országban ott mérték a legerősebb széllökést.

Az OMSZ János-hegyen található automata mérőállomása este 22 óra előtt 119 km/órás, azaz orkán erejű széllökést regisztrált. Azonban nem csupán egyetlen széllökésről volt szó, hiszen az esti, éjszakai órákban folyamatosan 100 km/óra feletti szelet mértek a hegyen.

Az ország többi részén sem volt nyugodt az időjárás, ugyanis kevés helytől eltekintve 70-90 km/óra közötti széllökéseket mértek az OMSZ mérőhálózatában.

A délelőtti órákban még kitart a szél ereje. Majd a délután érkező hidegfront hatására mérséklődik jelentősebben a légmozgás.

kép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.