Országos hidegrekorddal indult az április

2020. április. 01 10:22

Nem áprilisi tréfa, valóban -12 fokos hőmérsékletet mértek szerda reggel az ország több pontján, ezzel pedig új minimum hőmérssékleti rekord született.

Ahogy az a korábbi előrejelzéseink alapján várható volt, nagyon hideg reggellel kezdődött a tavasz középső hónapja. Országos átlagban az ilyenkor szokásosnál 9 fokkal volt hidegebb (szokásos minimum hőmérséklet átlaga: +4 fok, mai átlag: -5 fok). Nyírlugoson -11,7, Zabarban pedig -11,9 fokig süllyedt a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában, ezzel pedig közel 2 fokkal dőlt meg a -10,0 fokos érték, amelyet még 1977-ben mértek Dobogókőn. Csütörtökön is sajnos újabb rekorddöntésre készülhetünk, amely jelenleg -8,6 fok.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.