Országszerte figyelmeztetés érvényes az érkező hidegfront miatt

2022. május. 16 11:43

Hamarosan hidegfront éri el hazánkat, amely eleinte nyugaton, majd kedden már az ország egész területén zivatarok kialakulásához kedvező fetételeket hoz létre.

Hétfőn késő délutántól, kora estétől előbb a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki zivatarok, majd éjjel az ország keletebbi részein is előfordulhat dörgés, villámlás. Hajnalig a legkisebb esély zivatar kialakulására az ország északkeleti harmadán van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden több helyen fordulhat elő zivatar, nagyobb számban kora délután az északi megyékben. Estére, késő estére az ország nagy részén stabilizálódik a légkör. A zivatarokat viharos széllökések (általában 60-80 km/óra), jégeső (2 centiméter feletti átmérővel) és intenzív csapadékhullás kísérheti. Zivataroktól függetlenül Sopron és a Fertő-tó térségében viharos (60-70 km/óra) széllökések fordulhatnak elő. Kedden az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt (viharos szél, intenzív csapadék, villámlás).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.