Országszerte figyelmeztetés érvényes az érkező hidegfront miatt

2022. május. 16 11:43

Hamarosan hidegfront éri el hazánkat, amely eleinte nyugaton, majd kedden már az ország egész területén zivatarok kialakulásához kedvező fetételeket hoz létre.

Hétfőn késő délutántól, kora estétől előbb a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki zivatarok, majd éjjel az ország keletebbi részein is előfordulhat dörgés, villámlás. Hajnalig a legkisebb esély zivatar kialakulására az ország északkeleti harmadán van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden több helyen fordulhat elő zivatar, nagyobb számban kora délután az északi megyékben. Estére, késő estére az ország nagy részén stabilizálódik a légkör. A zivatarokat viharos széllökések (általában 60-80 km/óra), jégeső (2 centiméter feletti átmérővel) és intenzív csapadékhullás kísérheti. Zivataroktól függetlenül Sopron és a Fertő-tó térségében viharos (60-70 km/óra) széllökések fordulhatnak elő. Kedden az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt (viharos szél, intenzív csapadék, villámlás).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.