Országszerte viharos időre figyelmeztetnek a hét első napjaiban

2019. augusztus. 26 11:02

A hét első két napján kedvezőek a feltételek az országban záporok, zivatarok kialakulásához, emiatt mindenütt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Kedd reggelig, délelőttig szórványosan, több hullámban várhatóak zivatarok az országban. Legfőbb kísérőjelenség a felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék) lesz. Egyes területeken felhőszakadás környezetében lokálisan 50 milliméter feletti csapadék nem zárható ki, a délutáni, esti órákban nyugaton, illetve estétől-hajnalig egy várhatóan a középső országrészt, illetve a Dunántúlt érintő zivatarrendszerhez kapcsolódóan. A zivatarokhoz napközben néhol jégeső, kiemelten a Dunántúlon délután, este kis területen akár 80 km/órát meghaladó szélroham kapcsolódhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre hat keleti megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden napközben elszórtan, a délkeleti részeken kisebb valószínűséggel várhatóak zivatarok, amelyek környezetében felhőszakadás (akár 30 millimétert meghaladó csapadék), viharos szél (60-80 km/óra, kis területen akár 80 km/óra feletti széllökéssel) és jégeső is előfordulhat. Hétfőn és kedden főként az Alföldön 25 fok körül alakul a középhőmérséklet, de a magasabb nedvességtartalom miatt máshol is fülledtebbnek érezhetjük az időt. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és zivatar veszélye miatt, hat megyében pedig a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.