Országszerte zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2021. június. 11 10:42

A napsütésben fejlődő gomolyfelhőkből elszórtan zivatarok kialakulására kell számítani pénteken és szombaton is. Felhőszakadás, viharos széllökések kísérhetik az intenzívebb gócokat.

A napközben újfent érlelődő gomolyfelhőkből legnagyobb (egy-egy pontban hozzávetőleg 30-40%) eséllyel a Nyugat-Dunántúlon, Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön alakulhat ki zivatar. Másutt is előfordulhatnak, de az előbbinél kisebb valószínűséggel. A szokásos kellemetlen jelenségek kísérhetik őket: felhőszakadás, rövid ideig viharos széllökések, néhol esetleg jég. Estére a gomolyfelhők jó része összeesik, így a zivatartevékenység általában megszűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk teljes területére pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton, napközben a Dunántúlon (különösen annak középső és északi részén) lehetnek elszórtan zivatarok. Este, várhatóan napnyugtát követően észak felől hidegfront érkezik, így akkor az ország északnyugati harmadán erőteljesebb zivatartevékenység valószínű.

Négy keleti, délkeleti megye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadásra a Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.