Országszerte zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2021. június. 11 10:42

A napsütésben fejlődő gomolyfelhőkből elszórtan zivatarok kialakulására kell számítani pénteken és szombaton is. Felhőszakadás, viharos széllökések kísérhetik az intenzívebb gócokat.

A napközben újfent érlelődő gomolyfelhőkből legnagyobb (egy-egy pontban hozzávetőleg 30-40%) eséllyel a Nyugat-Dunántúlon, Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön alakulhat ki zivatar. Másutt is előfordulhatnak, de az előbbinél kisebb valószínűséggel. A szokásos kellemetlen jelenségek kísérhetik őket: felhőszakadás, rövid ideig viharos széllökések, néhol esetleg jég. Estére a gomolyfelhők jó része összeesik, így a zivatartevékenység általában megszűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk teljes területére pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton, napközben a Dunántúlon (különösen annak középső és északi részén) lehetnek elszórtan zivatarok. Este, várhatóan napnyugtát követően észak felől hidegfront érkezik, így akkor az ország északnyugati harmadán erőteljesebb zivatartevékenység valószínű.

Négy keleti, délkeleti megye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadásra a Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az ország keleti felén még tartja magát a frontálzóna. Így az ott élők tapasztalhatnak továbbra is kellemetlen tüneteket. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Érdemes fényvédő krémet használni a leégés ellen, mert az erős szélben nem érezzük a napsütés erejét. A pázsitfűfélék pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a légkörben.

A légnyomás nem változik.