Országszerte zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. június. 10 6:18

A hétvége is mozgalmas időjárást tartogat, szombaton ismét előfordulhat akár villámárvizet okozó felhőszakadás.

Szombat napközben gyorsan labilizálódik a légkör, így ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek újabb zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-50 milliméternyi csapadékkal. 50 millimétert meghaladó mennyiségnek az esélye szombaton az elmúlt napokhoz képest számottevően kisebb, de erősebb felhőszakadás esetén lokálisan kizárni nem lehet – mint ahogy főként a veszélyeztetettebb domb- és hegyvidéki tájakon a villámárvizet sem.

Átmeneti viharos széllökés, jégeső is előfordulhat a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

A zivatarok számossága az esti óráktól csökkenni kezd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt hazánk teljes területére szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben ismét hazánk teljes területén alkalmassá válnak a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt vasárnap.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.