Országszerte zivatarokra figyelmeztetnek

2020. szeptember. 28 12:08

Hidegörvény okoz borongós, esős időjárást hazánkban, zivatar kialakulására is számíthatunk. Késő estére lecseng az esőzés, legkésőbb a keleti, északkeleti területeken.

A délkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések hétfőn napközben a Dél-Alföldön akár zivataroktól függetlenül is meghaladhatják a 60 km/órát.

Hétfőn a délről észak felé haladó csapadékgócokban előbb a Dunántúlon várható helyenként zivatar.

Délutántól az ország keleti felén is labilizálódik a légkör és az elszórt záporok mellett zivatarok kialakulása is várható. (Összességében délutántól főként a Dunántúl keleti felén, középső országrészben, Alföld középső és déli részén valószínűbb zivatar.) Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/órát meghaladó széllökés valószínű. Leginkább az Alföld délkeleti részén késő délután, kora este esetleg 80 km/óra körüli szélroham, illetve jégeső is társulhat az intenzívebb zivatarokhoz.

Késő estére keletre, északkeletre szorul vissza a labilisabb légtömeg, majd ott is megszűnnek a zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt a teljes országra hétfőn.

Kedden délután északkeleten labilisabb a légkör, de zivatarra kisebb az esély. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.