Országszerte zivatarra, délnyugaton heves zivatarra figyelmeztetnek

2022. május. 21 10:19

Hidegfront teszi mozgalmassá a mai napot, nagy területen alkalmasak a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Erős, néhol viharos szél kíséri a szombatot.

Ma hidegfront vonul fölöttünk. Délelőtt elsősorban az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. Az északkeleti országrészben alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik. A nap második felében a délnyugati megyékben is kedvező légköri feltételek állhatnak fenn zivatarok, heves zivatarok kialakulására, arrafelé a a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör.

A hevesebb zivatarokhoz jégeső (2 centimétert elérő, akár ezt meghaladó), illetve viharos széllökés (~ 80-90 km/óra), valamint intenzív csapadékhullás társulhat.

A front mozgása jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet! Gyengébb forgatókönyv megvalósulása esetén a hevesebb események délnyugati határaink túloldalán következnek be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területén zivatarra figyelmeztet. Zala és Somogy megyékben hevesebb zivatar is felléphet, itt másodfokú figyelmeztetés érvényes, a fennmaradó megyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.

Napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, amelyet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, Északi-középhegység, és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos (általában 60-70, magasabb hegyekben akár 75-85 km/óra) széllökések kísérhetik. A légmozgás késő délutántól veszíthet jelentősen erejéből.

Vasárnap kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.