Országszerte zivatarra figyelmeztetnek

2022. szeptember. 27 10:08

Hidegfront teszi mozgalmassá a keddi napot, északnyugat, nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik a déli óráktól. Hazánk teljes területén alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez.

Délelőtt kezdetben a délkeleti területeken fordulhat elő egy-egy zivatar, majd északnyugat felől, a fokozatosan kelet felé haladó front mentén, illetve annak előterében várhatók zivatarok. A csapadékrendszer késő estére elhagyja térségünket. A cellákat viharos kifutószél (60-70 km/óra, a déli területeken esetleg 70-80 km/óra), intenzív csapadék (lokálisan 20 millimétert meghaladó mennyiség), illetve jégeső (jellemzően 1 centiméter alatti átmérő, de a déli területeken akár 1-2 centimétert elérő átmérő) is kísérheti.

A nagy területen képződött köd, sűrű köd fokozatosan feloszlik, a látásviszonyok fokozatosan javulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható, azonban a késő esti, éjféli órák környékén északnyugaton a záporok mellett előfordulhat egy-egy gyenge zivatar. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.