Öt megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok miatt

2019. július. 07 12:18

Vasárnap az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet.

Vasárnap napközben és este több hullámban valószínű zivatarok kialakulása. Heves zivatarokra is számíthatunk, erre délután leginkább a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon lesz esély. Késő délutántól emellett keleten, este délkeleten is kialakulhat intenzív zivatar, aztán az éjszaka második felében megszűnik a csapadék. Vasárnap a zivatarokat viharos (60-90 km/óra) vagy akár károkozó széllökés (nagyobb, mint 90 km/óra), jégeső (akár 2-3 centiméter) és helyenként felhőszakadás (több, mint 30-40 milliméter) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Zala, Somogy, Baranya, Csongrád és Békés megyére másodfokú, míg az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn hajnalban keleten, délkeleten a zivatarrendszer elvonulását ugyan zivatarok kísérik, azonban ezt követően a nap további részében veszélyes időjárási jelenség nem várható. Hétfőre nyolc Dunától keletre fekvő megyében érvényes figyelmeztetés a várható zivatarok miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.