Özönvízszerű esőzésre, heves zivatarokra figyelmeztetnek

2018. június. 13 11:41

A következő 36 órában nagyon mozgalmasan alakul hazánk időjárása. Nagy mennyiségű csapadékra, heves zivatarokra, a Dunántúlon pedig nagyobb területen viharos szélre is számítani kell.

Szerda délután délnyugat, dél felől egyre többfelé várható zivatar, amelyeket felhőszakadás (25-30 milliméter, helyenként 50 milliméternél több), jégeső (akár 1-2 centiméternél több), valamint erős vagy viharos szél kísérhet (50-80 km/óra). Heves zivatarok is előfordulhatnak (nagyobb eséllyel délkeleten), amelyeket akár 80 km/órát meghaladó széllökés és nagyobb szemű jég is kísérhet. Az OMSZ szerdára a Dél-Alföldre és a Tiszántúlra másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a várható felhőszakadás veszélye miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka is többfelé – elsősorban a Dunától keletre – számíthatunk zivatarokra. Csütörtökön a zivatarokat már nagy területen eső váltja fel. Zivatarok főként az Alföldön és az Északi-középhegység előterében fordulhatnak elő, ezeket néhol rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék (20-30 milliméter), viharos széllökés(60-80 km/óra), esetleg jégeső kísérheti, másutt nagy területen – főként a Dunántúlon – valószínű tartós eső, ahol 24 óra alatt jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Csütörtökön a Dunántúlon zivatartól függetlenül is viharos széllökések kísérhetik az északi szelet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás